alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Sorbet z gruszki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekki, słodki, sorbet z gruszek

Sorbet z gruszki

Składniki:

Sorbet z gruszki

 

  • 80 dag gruszek
  • 20 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • pół kieliszka rumu
  • sok niewyciśnięty z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sorbet z gruszki
Obrać gruszki, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć, wymieszać z sokiem z cytryny. Cukier zalać wodą. Zagotować. Wsypać gruszki. Gotować 10 minut, ostudzić, zmiksować. Wymieszać z rumem. Wlać do metalowego pojemnika. Włożyć na 3 godziny do lodówki. Co jakiś czas masę pomieszać.