zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Sos kawowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny dodatek do deserów

Sos kawowy

Składniki:

Sos kawowy

 

  • 4 żółtka ( najlepsze z jaj od wiejskich kur )
  • słodka śmietana 200 ml
  • 85 g cukru
  • 5 łyżek kawy mielonej
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 200 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Sos kawowy
Wodą zalać kawę z cukrem, i gotować na wolnym ogniu ( przykryte) 5 minut. Po tym czasie odcedzić kawę ( najlepiej przez filtr do kawy), otrzymamy około 120 ml gęstego naparu.
Żółtka z cukrem utrzeć na parze, na puszystą białą masę, delikatnie wlewać przestudzony napar, ściagnąć z nad pary i dalaej ucierając wlac likier kawowy. Ubijac jeszcze około 2 minuty. Podawać gorący

Tagi:

kawa