Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Suflet czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki suflet czekoladowy rozpływający się w ustach...na zimowe wieczory najlepszy...

Suflet czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Suflet czekoladowy

 

  • SKŁADNIKI na 4 ramekiny 150ml
  • 125 g masła + na wysmarowanie ramekinów
  • 125 g gorzkiej czekolady (użyłam pół na pół z mleczną)
  • 2 jajka
  • 120 g drobnego cukru lub cukru pudru ( zapomniałam dodać,
  • ale i tak wyszło pyszne)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g białych chipsów czekoladowych (użyłam białej i
  • mlecznej czekolady pokrojonej w kostkę)

 

 

Sposób przygotowania:

Suflet czekoladowy
PRZYGOTOWANIE: Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego ostudzenia. W tym czasie ubić mikserem sztywną pianę z białek następnie dodać cukier dalej ubijając, a pod koniec dodać żółtka i dalej miksować do połączenia. Do masy białkowo-jajecznej wmieszać delikatnie mąkę. Ostudzoną czekoladę z masłem wymieszać z masa jajeczną. Na koniec wmieszać pokrojona w kostkę białą czekoladę. Masę wylać do ramekinów i piec przez 10-15 minut w 200 stopniach. Podawać jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. * przepis pochodzi z bloga " Moje Wypieki" * ja robiłam z podwójnej porcji
Suflet czekoladowy
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej...
Suflet czekoladowy
Masa z ubitych białek i wmieszanej mąki...bez cukru po zapomniałam...
Suflet czekoladowy
do wymieszanych skądników dodajemy pokrojoną czekoladę ....
Suflet czekoladowy
gotowe czekoladowe suflety oprószamy cukrem pudrem...