Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Suflet z gruszek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podobny suflet możemy sporządzać również z innych owoców np. z jabłek czy śliwek.

Suflet z gruszek

Składniki:

Suflet z gruszek

 

  • 40 dag twarożku
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • Skórkaz 1 cytryny
  • Sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki stołowe mąki
  • 1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 4-5 gruszek
  • Masło do wysmarowania naczynia ogniotrwałego

 

Sposób przygotowania:

Suflet z gruszek
Z podanej ilośći cukru odsypujemy 2 łyżki, a resztę mieszamy z żółtkami, tartą skórką cytryny i twarożkiem. Do mąki dodajemy proszek do pieczeniai mieszamy ją z masą twarożkową. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gruszki obieramy, po czym każdą dzielimy na 8 częsci, a potem kroimy w cienkie plasterki. Następnie mieszamy je z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru. Dodajemy pianę, łączymy z masą z twarożku, wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia ogniotrwałego i pieczemy w nagrzanym uprzednio piekarniku około 50 min., na średnim ogniu.

Tagi:

jajko jajka