Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z kapusty z sosem czosnkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jogurt można zastąpić majonezem.

Surówka z kapusty z sosem czosnkowym

Składniki:

Surówka z kapusty z sosem czosnkowym

 

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 marchewka
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 szkl kukurydzy
  • 1 por
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • curry do smaku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z kapusty z sosem czosnkowym
Kapustę drobno poszatkować, sparzyć wrzącą wodą, odcisnąć. Marchewkę obrać i razem z ogórkiem zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę osączyć z zalewy. Paprykę pokroić w kostkę, por drobno pokroić, wymieszać z odrobiną soli lub sparzyć wrzątkiem, odcisnąć. Oliwę wymieszać z jogurtem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem pieprzem, szczyptą soli, cukru i przyprawą curry. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać koperek, wymieszać.

Tagi:

kapusta