Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Świąteczny kompot z suszonych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tradycyjny kompot z suszonych owoców.

Świąteczny kompot z suszonych owoców

Składniki:

Świąteczny kompot z suszonych owoców

 

  • 30 dkg suszonych, wędzonych śliwek bez pestek
  • 20 dkg suszonych moreli
  • 4 suszone jabłka
  • 4 suszone gruszki
  • 1/2 szkl rodzynek
  • woda

Sposób przygotowania:

Świąteczny kompot z suszonych owoców
Suszone owoce (śliwki. jabłka, gruszki, morele, rodzynki) dokładnie namaczamy i płuczemy. Owoce przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą (3-4 litry). Kompot gotujemy około 30-40 minut na niewielkim ogniu. Ugotowamy kompot odstawiamy do przestudzenia. Kompot można dodatkowo posłodzić wegług uznania.