Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu rozkładamy na białym materiale i zostawiamy na 2-3 godziny aby usunąć znajdujące się w nich robaczki. Oczyszczone z robaczków baldachimy pozbawiamy zielonych końcówek. Wodę gotujemy z cukrem aż do rozpuszczenia ale tak aby nie doprowadzić wody do wrzenia. Do gorącej wody wkładamy oczyszczone baldachimy kwiatów i odstawiamy na 12 godzin.
Po 12 godzinach odcedzamy wodę, kwiaty wyrzucamy. Do wody wlewamy sok z cytryny, ponownie go zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych słoików. Tak przygotowany syrop trzymamy w ciemnym miejscu, spokojnie może stać do następnego sezonu, ale u mnie znika już pod koniec wakacji ; )
Po 12 godzinach odcedzamy wodę, kwiaty wyrzucamy. Do wody wlewamy sok z cytryny, ponownie go zagotowujemy i gorący przelewamy do wyparzonych słoików. Tak przygotowany syrop trzymamy w ciemnym miejscu, spokojnie może stać do następnego sezonu, ale u mnie znika już pod koniec wakacji ; )