Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Syrop z kwiatów czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Syrop można wykorzystać do polania ciast, deserów i napojów. Jest bardzo zdrowy, wzmacnia organizm, zwalcza infekcje.

Syrop z kwiatów czarnego bzu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Syrop z kwiatów czarnego bzu

 

  • 30 baldachów kwiatów czarnego bzu
  • 70 dag cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Syrop z kwiatów czarnego bzu
Zebrane kwiaty najpierw należy rozłożyć płasko na powietrzu na około pół godziny, aby pozbyć się lubiących kwiaty robaczków. Następnie przebrać, odciąć grubsze łodyżki. Wypłukać i zalać niewielką ilością wody, aby tylko kwiaty były zanurzone, około 3/4l - 1 l. Odstawić na około 12 godzin.

Przelać wodę do garnka przez gęste sito, kwiaty wyrzucić. Do wywaru dodać cukier i gotować około pół godziny bez przykrycia, por koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy.

Gotujący syrop przelać do szczelnie zamkniętych butelek. 
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty przebrane i pozbawione grubszych łodyżek
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Kwiaty na początek wystarczy tylko zagotować w małej ilości wody
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Wywar przelać przez sito, kwiaty można wyrzucić
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Im dłużej gorujemy wywar z cukrem tym jest on intensywniejszy