Sposób przygotowania:
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Zebrane kwiaty najpierw należy rozłożyć płasko na powietrzu na około pół godziny, aby pozbyć się lubiących kwiaty robaczków. Następnie przebrać, odciąć grubsze łodyżki. Wypłukać i zalać niewielką ilością wody, aby tylko kwiaty były zanurzone, około 3/4l - 1 l. Odstawić na około 12 godzin.
Przelać wodę do garnka przez gęste sito, kwiaty wyrzucić. Do wywaru dodać cukier i gotować około pół godziny bez przykrycia, por koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy.
Gotujący syrop przelać do szczelnie zamkniętych butelek.
Przelać wodę do garnka przez gęste sito, kwiaty wyrzucić. Do wywaru dodać cukier i gotować około pół godziny bez przykrycia, por koniec gotowania dodać kwasek cytrynowy.
Gotujący syrop przelać do szczelnie zamkniętych butelek.