alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Syrop z kwiatów czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To już najwyższy czas żeby zrobić zapasy tego syropu na zimę. Chociaż ja często sięgam po niego również latem.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

Syrop z kwiatów czarnego bzu

 

  • 30-40 szt baldachów z czarnego bzu
  • sok z pół cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Sposób przygotowania:

Syrop z kwiatów czarnego bzu
Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny.

Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Zimne wynieść do piwnicy. Po odkręceniu przechowywać w lodówce.