kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Syrop z owoców czarnego bzu babci Anieli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Znalazłam krzaczek gdzie jest już dojrzały czarny bez. Nie mogłam mu się oprzeć i ogołociłam go niemiłosiernie. Wszystko za sprawą syropu którym raczyła mnie babcia Aniela. Musiałam go zrobić.

Syrop z owoców czarnego bzu babci Anieli

Składniki:

Syrop z owoców czarnego bzu babci Anieli

 

  • 1kg owoców bzu (bez łodyżek)
  • 2 szklanki wody
  • 550g cukru

Sposób przygotowania:

Syrop z owoców czarnego bzu babci Anieli
Owoce umyć, obrać z łodyżek (najwygodniej za pomocą widelca). Ewentualne zielone, niedojrzałe kulki należny wyrzucić. Owoce zalać woda i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania tak aby owce popekały. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie (najlepiej zostawić na kilka godzin). Nie dociskać bo pektyny z pestek zrobią z syropu galaretkę. Sok zagotować ponownie z cukrem. Odszumować. Przelać gorące do wyparzonych butelek lub słoików. 

Tagi:

beza bezy