Sposób przygotowania:
Gruszki w syropie z brendy z konfiturą
Do rondelka wlej syrop z kwiatów bzu czarnego, wodę, sok z cytryny i brendy. Dodaj skórkę startą z cytryny i cukier, rondelek postaw na gazie i doprowadź do wrzenia. Obrane gruszki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i włóż do rondelka. Gruszki mają być całkowicie zakryte płynem, jeśli jest inaczej, dolej syropu z kwiatów bzu lub wody. Gotuj na małym ogniu, aż gruszki będą szkliste i miękkie, ale nie mogą się rozgotować.Miękkie gruszki wyjmij na talerz i odstaw do przestygnięcia. Rondelek z zalewą, w której się gotowały postaw na gazie i gotuj na dużym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Przestudzone gruszki ułóż na talerzach, w miejsca po gniazdach nasiennych wkładaj po łyżeczce konfitury malinowej i polej gorącym sosem. *do wykonania deseru użyłam domowe konfitury z malin i domowy syrop z kwiatów czarnego bzu.ż na talerzach, w miejsca po gniazdach nasiennych wkładaj po łyżeczce konfitury malinowej i polej gorącym sosem. *do wykonania deseru użyłam domowe konfitury z malin i domowy syrop z kwiat