Sposób przygotowania:
Szkarłatne figi
Figi umyć i osuszyć, po czym 6 z nich przekroić na ćwiartki, nie przecinając do końca, a 2 przeciąć na połówki. Zalać owoce winem, dodać cukier i gotować 5 minut. Figi pokrojone wćwiartki wyjąć łyżką cedzakową i osączyć. Wino z pozostałymi figami ostudzić, zmiksować z powidłami i ponownie podgrzać. Na talerzyku ułożyć figi wyjęte z wina, polać je ciepłym sosem. Można podawać z lodami lub posypać bakaliami.
Szkarłatne figi znakomicie komponują się także z niebieskim serem pleśniowym lub serem kozim. Oczywiście najlepszym winem do przyrządzenia tego deseru będzie hiszpańska malaga.
Szkarłatne figi znakomicie komponują się także z niebieskim serem pleśniowym lub serem kozim. Oczywiście najlepszym winem do przyrządzenia tego deseru będzie hiszpańska malaga.
darek112