eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Szybki deserek: budyniowe babeczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybkie, budyniowe babeczki, które podałam z sokiem pomarańczowym i kawałkiem arbuza. Taki prosty a ile przyjemności w jedzeniu.

Szybki deserek: budyniowe babeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szybki deserek: budyniowe babeczki

 

  • 1 torebka budyniu waniliowego z naturalną wanilią
  • 2-3 łyżki cukru
  • 400 ml mleko
  • kilka łyżek syropu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Szybki deserek: budyniowe babeczki
Z przygotowanego mleka (400 ml) odlewam pół szklanki i mieszam z zawartością torebki budyniu. Pozostałe mleko słodzę 2-3 łyżkami 2-3 łyżkami cukru. Gdy mleko się zagotowało, odstawiam z ognia i wlewam rozrobiony proszek. Masę stawiam z powrotem na ogień i gotuję kilka minut cały czas mieszając. Filiżanki lub foremki oblewam zimną wodą i wlewam przygotowany budyń. Wyrównuję nożem i odstawiam na bok aby przestygły. Ostudzone babeczki wstawiam do lodówki na ok. 30 min. Po ty czasie wyciągam i wykładam na talerzyk odwracając dnem do góry. Można do smaku polać syropem pomarańczowym i kawałkiem arbuza lub według własnego upodobania.
Szybki deserek: budyniowe babeczki
Ugotowana masa budyniowa, która musi jeszcze ostygnąć
Szybki deserek: budyniowe babeczki
Budyniową masę wlewam do foremki, którą potem wyrównuję nożem.
Szybki deserek: budyniowe babeczki
Gotowe i wyrównane babeczki budyniowe; czekam aby trochę ostygły.

Tagi:

deserek