marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szybki torcik śmietanowy z dodatkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na biszkopt utrzeć,zmieszać i wlać do tortownicy.Wstawić do piekarnika, piec 20 min.Ubić kremówkę,schłodzić.Przełożyć blaty ciasta

Szybki torcik śmietanowy z dodatkami.

Składniki:

Szybki torcik śmietanowy z dodatkami.

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.
  • Dodatki:
  • 200 ml.kremówki,
  • żel-fix do kremówki,
  • kawałki owoców lub bakalii suszonych,
  • poncz rumowy lub amaretto do nasączania blatów biszkoptowych.

Sposób przygotowania:

Szybki torcik śmietanowy z dodatkami.
Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić całe do miski i ucierać z cukrem do białości. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy natłuścić i wyłożyć kółkiem wyciętym z pergaminu.Boki tortownicy ściągnąć wtedy, gdy wstawi się do środka dno. Wlać masę do formy, nagrzać piekarnik do temp.175 st. C i piec biszkopt ok. 20 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić. Otworzyć boki tortownicy, a ciasto przekroić długim płaskim nożem do tortów i nasączyć go paroma łyżkami ponczu rumowego lub herbacianego z domieszką olejku migdałowego. Ubić kremówkę w szklanej misie, dodając żel-fix, by lepiej zesztywniała. Schłodzić z 35 min. Bakalie opłukać, osączyć, a niektóre sparzyć i obrać jak migdały. Owoce umyć i obrać ze skórek i wybrać miąższ. Dodać miąższ z owoców i posiekane bakalie do ubitej śmietany i przekładać nią połówki biszkopta nie omijając wierzchu. Kroić i podawać na talerzykach z widelczykami do ciast.