lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Śledzie z masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Postanowiłam wypróbować przepis mojej babci,czyli masło zmieszane z solą jako dodatek do smażonego śledzia. Rybka świetna i delikatna.

Śledzie z masłem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śledzie z masłem

Składniki:

  • śledzie małe 2 kg ( po obcięciu głów i wyczyszczeniu jest koło 1400 g)
  • masło 200 g
  • sól pól łyżeczki

Dodatkowo:

  • ole do smażenia
  • mąka do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Śledzie z masłem

Wykonanie:

Śledzie myjemy, obcinamy głowy i czyścimy z wnętrzności.

Masło musi być miękkie, dodajemy do niego sól i mieszamy do połączenia. Każdego śledzie umytego obsuszamy ręcznikiem papierowym.Łyżeczka nabieramy miękkie masło i do środka do śledzia wkładamy i rozprowadzamy po całości.

Śledzia obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzana patelnie z tłuszczem. Smażymy po 3 minut z każdej strony( smażyłam dłużej bo chciałam by były rumiane). Śledź jest niezwykle delikatny, a masełko z solą nadało im wyrazistości :)

Śledzie z masłem
Śledzie myjemy, obcinamy głowy i czyścimy z wnętrzności. Masło musi być miękkie, dodajemy do niego sól i mieszamy do połączenia.
Śledzie z masłem
Śledzia obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzana patelnie z tłuszczem. Smażymy po 3 minut z każdej strony

Tagi:

ryby śledź