Sposób przygotowania:
Wielkanoc- czekoladowe jajeczkaKrok 1
Potrzebne nam są "foremki " ze skorupek jaj.
Nożem tłuczemy skorupkę po szerszej stronie jajka i delikatnie usuwamy skorupki. Przelewamy jaja po kolei do miseczki. Myjemy dokładnie i osuszamy. Skorupki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwile by obciekły.
Do każdej skorupki wlewamy odrobinę oleju, następnie do góry nogami by nadmiar odciekł. Skorupki mamy już natłuszczone. Każde jajko obwijamy folią aluminiową i wkładamy do formy na muffiny.
Kok 2
Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jaja z cukrem i mlekiem. Dodajemy kakao i rozpuszczone masło, mieszamy. Łyżką przelewamy ciasto do skorupek z jajek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu lekko tłuczemy jajka i obieramy nasze jajeczka.
Krok 3
Rozpuszczamy czekoladę, maczamy w niej jajeczka tak do połowy i obsypujemy posypką ( kuleczki białe i czarne).
marietta
lalunia
karola25
lalunia