SUPERPRZEPIS

Wielkanoc- czekoladowe jajeczka

  • 4
  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Wielkanoc- czekoladowe jajeczka Więcej zdjęć (5)

Taki właśnie pyszny smakołyk możecie zrobić na Wielkanoc. Wyglądają cudnie na talerzu. Smakują rewelacyjnie. Prawdziwy szał na stole.

Składniki:

Wielkanoc- czekoladowe jajeczka

Składniki na 12 szt

Dodatkowo:

 

  • posypka kolorowa ( biało czarna) 1 szt

Sposób przygotowania:

Wielkanoc- czekoladowe jajeczka

Krok 1

Potrzebne nam są "foremki " ze skorupek jaj.
Nożem tłuczemy skorupkę po szerszej stronie jajka i delikatnie usuwamy skorupki. Przelewamy jaja po kolei do miseczki. Myjemy dokładnie i osuszamy. Skorupki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwile by obciekły.

Do każdej skorupki wlewamy odrobinę oleju, następnie do góry nogami by nadmiar odciekł. Skorupki mamy już natłuszczone. Każde jajko obwijamy folią aluminiową i wkładamy do formy na muffiny.

Kok 2

Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jaja z cukrem i mlekiem. Dodajemy kakao i rozpuszczone masło, mieszamy. Łyżką przelewamy ciasto do skorupek z jajek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu lekko tłuczemy jajka i obieramy nasze jajeczka.

Krok 3

Rozpuszczamy czekoladę, maczamy w niej jajeczka tak do połowy i obsypujemy posypką ( kuleczki białe i czarne).

Wielkanoc- czekoladowe jajeczka
Do misy wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy ubite jaja z cukrem i mlekiem.
Wielkanoc- czekoladowe jajeczka
Potrzebne nam są "foremki " ze skorupek jaj. nożem tłuczemy skorupkę po szerszej stronie jajka i delikatnie usuwamy skorupki.
Wielkanoc- czekoladowe jajeczka
Do każdej skorupki wlewamy odrobinę oleju ,następnie do góry nogami by nadmiar odciekł.Skorupki mamy już natłuszczone.
Wielkanoc- czekoladowe jajeczka
Łyżką przelewamy ciasto do skorupek z jajek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.