agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tiramisu w mojej wersji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tiramisu smakuje wybornie i wspaniale się prezentuje

Tiramisu w mojej wersji Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu w mojej wersji

 

  • 600 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 260 g śmietanki 30%
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml likieru kawowego lub tiramisu
  • 4 łyżki kakao
  • 25 podłużnych biszkoptów
  • maliny około 30 dkg
  • biszkopty okrągłe około 25 sztuk

Sposób przygotowania:

Tiramisu w mojej wersji
Należy przygotować niezbędne składniki na tiramisu. Do wysokiego naczynia przełożyć schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno. W osobnym naczyniu należy ubić żółtka z cukrem pudrem ( 60 g cukru) na gładką i puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszać serek mascarpone z resztą cukru pudru i dokładnie wymieszać. Z białek ubić na sztywno pianę i masy z serkiem dodać ubitą pianę z białek oraz ubitą śmietankę i wymieszać na jednolitą masę. Do kubeczka wsypać kawę i cukier i zaparzyć kawę w 2 szklankach wrzącej wody, dodać likier. Biszkopciki okrągłe nasączać w ostudzonej kawie i układać na dnie formy do pieczenia. Posypać kakao. Wyłożyć masę, rozsmarować, wyłożyć ponownie nasączone biszkopty i posypać kakao udekorować pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć maliny. Podłużne biszkopty przyklejać po bokach tiramisu. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia.
Tiramisu w mojej wersji
na dnie wyłożyłam nas aczone biszkopty
Tiramisu w mojej wersji
tak powstawała masa do tiramisu ze śmietanki i serka
Tiramisu w mojej wersji
na masę ponownie wyłożyłam nasączone biszkopty
Tiramisu w mojej wersji
na wierzch położyłam świeże malinki z mojej działki