mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Torcik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty i bardzo smaczny torcik bez pieczenia

Torcik na zimno

Składniki:

Torcik na zimno

 

  • 800 g serka waniliowego
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szkl. wody gorącej
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 130 g Biszkopcików
  • 1 szkl. jagód
  • 400 g truskawek

Sposób przygotowania:

Torcik na zimno
Biszkopty układam w tortownicy, zalewam tężejącą cytrynową galaretką rozpuszczoną w 300 ml wrzącej wody, wstawiam do lodówki. Suchą żelatynę wsypuję do szklanki, wlewam 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszam, odstawiam na 5 min. Po tym czasie mieszam żelatynę do całkowitego rozpuszczenia,studzę. Chłodną żelatynę wlewam do serków waniliowych, dokładnie mieszam, wylewam na biszkopty z galaretką, wstawiam na kilka minut do lodówki do zastygnięcia. Na warstwę z serków, układam umyte i pokrojone truskawki. Galaretki truskawkowe rozpuszczam w 300 ml wrzącej wody, studzę, mają być zimne i lekko tężejące. Przelewam galaretki do wysokiego naczynia, dodaję zimne mleko skondensowane, ubijam na piankę widełkami do piany, aż zacznie gęstnieć, wylewam na pokrojone truskawki. Wstawiam do lodówki na 15-20 min. Gdy pianka lekko zastygnie, układam owoce i zalewam tężejącą cytrynową galaretką rozpuszczoną w 400 ml wrzącej wody.