Smurfeta

Smurfeta

Kucharz
[Przepisów: 4]

Tort Komunijny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten piękny tort komunijny piekłam dla mojej młodszej córki z okazji jej Komunii Świętej.

Tort Komunijny

Składniki:

Tort Komunijny

 

  • 8 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • krem może być biały lub np. żółty

 

Sposób przygotowania:

Tort Komunijny
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do formy (prostokątnej - tej dużej 35 x 20 cm). Piec w temperaturze 160 - 180ºC ok 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Ukształtować z biszkoptu wizerunek kielicha (jak na zdjęciu). Przekroić ciasto na 3 - 4 blaty.  Wyłożyć każdą część kremem lub dżemem. Ułożyć w całość. Wierzch udekorować kremem i złotymi perełkami.

Tagi:

jajko jajka