Sposób przygotowania:
Tort śmietankowy 4
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wsypujemy mąkę, wlewamy olej oraz dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę ( śr. 24 cm). Pieczemy 45 minut w temp 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody. Połowę śmietany ubijamy na sztywno z fixem. Dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Masę wykładamy na połowę biszkoptu. Przykrywamy drugą połową. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ubijamy pozostałą śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietaną smarujemy brzegi oraz wierzch tortu. Dekorujemy kawałkami czekolady.
marietta