Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Tort śmietankowy 4

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo apetyczny tort śmietanowy.

Tort śmietankowy 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietankowy 4

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 3/4 łyżki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżki octu
  • Dodatkowo:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 fixy do śmietany
  • 1 galaretka rubinowa (lub inna)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekolada do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy 4
Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wsypujemy mąkę, wlewamy olej oraz dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę ( śr. 24 cm). Pieczemy 45 minut w temp 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody. Połowę śmietany ubijamy na sztywno z fixem. Dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Masę wykładamy na połowę biszkoptu. Przykrywamy drugą połową. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ubijamy pozostałą śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietaną smarujemy brzegi oraz wierzch tortu. Dekorujemy kawałkami czekolady.
Tort śmietankowy 4
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nadal ubijając wsypujemy mąkę, wlewamy olej oraz dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę ( śr. 24 cm).
Tort śmietankowy 4
Pieczemy 45 minut w temp 170 stopni. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
Tort śmietankowy 4
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl wrzącej wody. Połowę śmietany ubijamy na sztywno z fixem. Dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy. Masę wykładamy na połowę biszkoptu. Przykrywamy drugą połową. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Tort śmietankowy 4
Następnie ubijamy pozostałą śmietanę z fixem i cukrem pudrem. Ubitą śmietaną smarujemy brzegi oraz wierzch tortu. Dekorujemy kawałkami czekolady.