Sposób przygotowania:
Tortilla de Patata - omlet hiszpański
Cebulę należy przysmażyć do miekkości.
Ziemniaki wrzucić na 160 C olej nie smażyć a gotować w tym oleju do zeszklenia.
Odsączyć z tłuszczu .Wymieszać dobrze jajka tak aby białko wymieszało się z żółtkiem ale nie było spienione.
Wystudzone ziemniaki i cebulę włożyć do jajka,posolić i lekko wymieszać.Smażyć do czasu gdy się zetnie,przykryć patelnię półmiskiem ,przenieść omlet na półmisek i ponownie na patelnię aby podsmażyć spód.
Podawać jako dodatek do dań lub przekąskę
Ziemniaki wrzucić na 160 C olej nie smażyć a gotować w tym oleju do zeszklenia.
Odsączyć z tłuszczu .Wymieszać dobrze jajka tak aby białko wymieszało się z żółtkiem ale nie było spienione.
Wystudzone ziemniaki i cebulę włożyć do jajka,posolić i lekko wymieszać.Smażyć do czasu gdy się zetnie,przykryć patelnię półmiskiem ,przenieść omlet na półmisek i ponownie na patelnię aby podsmażyć spód.
Podawać jako dodatek do dań lub przekąskę
Sarenka
kinga
Pyza
Evi
espaniola