Tortilla de Patata - omlet hiszpański

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Mòj kolega Adriel nauczył mnie robić ten omlet 18 lat temu....

Tortilla de Patata - omlet hiszpański

Składniki:

Tortilla de Patata - omlet hiszpański

 

  • 4-5 średnich ziemniakòw pokrojonych w cienkie plastry
  • 5 jajek
  • sòl do smaku
  • 1 cebula pokrojona w talarki

Sposób przygotowania:

Tortilla de Patata - omlet hiszpański
Cebulę należy przysmażyć do miekkości.
Ziemniaki wrzucić na 160 C olej nie smażyć a gotować w tym oleju do zeszklenia.
Odsączyć z tłuszczu .Wymieszać dobrze jajka tak aby białko wymieszało się z żółtkiem ale nie było spienione.
Wystudzone ziemniaki i cebulę włożyć do jajka,posolić i lekko wymieszać.Smażyć do czasu gdy się zetnie,przykryć patelnię półmiskiem ,przenieść omlet na półmisek i ponownie na patelnię aby podsmażyć spód.
Podawać jako dodatek do dań lub przekąskę

Tagi:

jajko jajka omlet