Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przekąska, którą można zjeść na zimno lub na ciepło. Pierś z kurczaka w słodkim sosie chili, do tego papryka, kukurydza i awokado, które łagodzi pikantny smak potrawy, a to wszystko zamknięte w ziołowej tortilli.

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado

 

  • 2 placki ziołowej tortilli pszennej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • majonez lub kremowy serek do smarowania pieczywa
  • słodki sos chili
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado

Przygotowanie kurczaka

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado
Pierś z kurczaka polewamy słodkim sosem chili

Pierś z kurczaka opłukujemy, osuszamy, kroimy w kostkę, lekko solimy, przekładamy do miseczki, zalewamy słodkim sosem chili.

Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

Przygotowanie papryki

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado
Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w kostkę

Paprykę myjemy, kroimy w kostkę.

Przygotowanie awokado i kukurydzy

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado
Z awokado usuwamy skórkę, miąższ kroimy w paseczki

Awokado kroimy na pół, wyrzucamy pestkę. Usuwamy skórkę - można to zrobić, podważając ją łyżką. Awokado kroimy w paseczki.

Kukurydzę odsączamy z zalewy.

Smażenie

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado
Pierś z kurczaka i paprykę smażymy na oleju

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pierś z kurczaka (wlewamy też sos) i paprykę, smażymy.

Chwilę studzimy, łączymy z awokado i kukurydzą.

Nadziewanie i zwijanie tortilli

Tortilla z kurczakiem na ostro i awokado
Tortillę nadziewamy farszem i zwijamy

Placki tortilli smarujemy majonezem lub serkiem. Układamy na niej farsz. Tortille zwijamy. Jemy na zimno (ja tak preferuję) lub podgrzewamy.