Słownik kulinarny

t

Trufla czarna

Trufla czarna
fot. Edipresse / Fotolia
Trufle czarne są jedną z odmian trufli – grzybów, należących do rodziny truflowatych. Rozróżniamy również trufle białe, szaro-białe, letnie, zimowe, czarne i czarne gładkie. Występują przede wszystkim w Europie w takich krajach jak: Hiszpania, Francja, Włochy oraz Stany Zjednoczone czy Nowa Zelandia. W Polsce trufle są pod ochroną. Obecnie są jednym z najdroższych towarów świata, serwowanym w ekskluzywnych restauracjach. Może być zastanawiające dlaczego są tak cenne? Bulwiaste owocniki trufli znajdują się pod ziemią i dlatego trudno je odnaleźć. Wyglądają niepozornie, a nawet mało apetycznie, ponieważ przypominają grudkę ziemi. Do poszukiwania są wykorzystywane specjalnie szkolone psy, a dawniej również świnie, jednak te ostatnie zwierzęta często nie mogły pohamować się przed spożyciem znaleziska. Trufle najlepiej rosną w klimacie o ciepłych latach i zimnych zimach. Nie stanowią jakiejś nowości, gdyż znane były już 3600 lat przed naszą erą, jednak przechodziły okres zapomnienia, by ponownie wrócić do szczególnych łask w okresie renesansu.  Występowanie oraz wysoki popyt na ten najsmaczniejszy grzyb spowodowały, że jest ich coraz mniej, a cena tak wysoka. Mimo rozwoju technologii i wiedzy nadal jest bardzo trudna uprawa trufli, a na dużą skalę wręcz niemożliwa. Wiadomym jest, że grzyby te rosną w pobliżu dębów, z którymi wchodzą w mikoryzę, jednak nigdy nie jest wiadomym, czy drzewo z daną truflą wejdzie w ten związek.

Zawartość
Trufle są jadalnym, niskokalorycznym grzybem, który zawiera ok. 20% białka w suchej masie. Poza tym zawierają węglowodany, a aminokwasy w nich występujące – alanina, seryna, glutamina – są dobrze przyswajalne i nadają grzybom właśnie charakterystyczny, truflowy zapach. Dostarczają organizmowi ludzkiemu witaminy – szczególnie bogate są w witaminę D – oraz minerały: potas, fosfor, siarkę.

Zastosowanie
Jest używana jako przyprawa do dań wykwintnych, nadając mocny aromat i smak, przez co nie tworzą samodzielnego dania.