szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Trufle w gorzkiej czekoladzie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jedyną ich wadą jest to że znikają za szybko i zaczyn się zorientowałam to już za wiele nie zostało nawet do sfotografowania.

Trufle w gorzkiej czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufle w gorzkiej czekoladzie

 

  • 125 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g mleka w proszku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka waniliowego syropu (takiego do kawy)
  • cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Trufle w gorzkiej czekoladzie
Serek mascarpone przekładamy do miksera, dodajemy mleko w proszku, sok z cytryny o miksujemy. Czekolade białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę przelewamy do masy serowej i miksujemy dalej. Dolewamy syropu waniliowego, tak naprawdę to może być każdy smak jaki lubimy i całośc miksujemy na gładką masę. Miskę z masą przykrywamy folią aluminiową i wkłądamy na noc do lodówki. Następnie formujemy małe kulki (ok 20 sztuk wychodzi z tej iliości skłądników). Kulki przykrywamy folią i ponownie wkłądamy na min godzinę do lodówki. Po tym czasie gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej przygotowane kuleczki. Odkłądamy, posypujemy cukrowaa posypką i czekamy aż czekolada zastygnie.
Trufle w gorzkiej czekoladzie
Składniki jakie potrzebujemy to serek mleko w proszku
Trufle w gorzkiej czekoladzie
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Trufle w gorzkiej czekoladzie
Wyrabiamy mikserem gładką masę i chowamy do lodówki
Trufle w gorzkiej czekoladzie
Z masy formujemy małe kuleczki i chowamy do lodówki.