gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Truskawkowa słodycz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

super, smaczny deser, polecam

Truskawkowa słodycz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowa słodycz

 

  • 600 ml śmietany 30 proc.
  • 3 opakowania cukierków lentinki
  • 2 białe czekolady
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • paczka okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Truskawkowa słodycz
Galaretkę przygotować jak podano na opakowaniu. Następnie zanurzać w niej (jeszcze gorącej) biszkopty i wyłożyć nimi dno brytfanny. Gdy dno blachy będzie wyłożone do jeszcze ciepłej galaretki wkładać po trochu czekolady i roztopić ją w galaretce. Kilka kostek pozostawić do starcia na placek. Gdy wszystkie kostki czekolady się roztopią, włożyć miskę z galaretką do kąpieli wodnej. Gdy zacznie tężeć ubić śmietanę. Następnie przelać galaretkę i śmietanę do jednego wspólnego naczynia i wymieszać dokładnie. Wrzucić lentinki. Wymieszać łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na biszkopty. Posypać startą białą czekoladą. Włożyć do lodówki na ok. 3 godziny.
Truskawkowa słodycz
Dno brytfanny wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wymoczonymi w rozpuszczonej galaretce biszkoptami.
Truskawkowa słodycz
W gorącej jeszcze galaretce roztopić kostki białej czekolady.
Truskawkowa słodycz
Ubić śmietanę 30 procentową. Najlepiej w wysokim, wąskim naczyniu. Później wymieszać razem z pomału tężejącą galaretką.
Truskawkowa słodycz
Wsypać lentinki i wymieszać łyżką. Na koniec włożyć na biszkopty i posypać startą białą czekoladą.