Sposób przygotowania:
Truskawkowo-bananowe crumble
W misce umieścić cukier brązowy, waniliowy, zimne masło oraz mąkę, posiekać nożem i szybko wyrobić palcami ciasto. Włożyć do lodówki.W czasie gdy ciasto się chłodzi obrać banany, pokroić w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać sokiem z cytryny i wymieszać.Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, pokroić w kawałki, dodać do bananów, wsypać 1 łyżkę cukru brązowego i wymieszać.Ciasto wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio nad owocami. Wstawić do piekarnika na 30 minut na 180stopni. Pod koniec można wyłączyć dolną grzałkę, aby tylko się kruszonka zarumieniła. Deser podawać na ciepło, można z dodatkiem śmietankowych lodów lub bitej śmietany.
Lukrecja_27