Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Truskawkowo-bananowe crumble

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszny deser z truskawkami i bananami, równie dobry na zimno

Truskawkowo-bananowe crumble Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowo-bananowe crumble

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-bananowe crumble
W misce umieścić cukier brązowy, waniliowy, zimne masło oraz mąkę, posiekać nożem i szybko wyrobić palcami ciasto. Włożyć do lodówki.W czasie gdy ciasto się chłodzi obrać banany, pokroić w plasterki, wrzucić do naczynia żaroodpornego, polać sokiem z cytryny i wymieszać.Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, pokroić w kawałki, dodać do bananów, wsypać 1 łyżkę cukru brązowego i wymieszać.Ciasto wyjąć z lodówki, zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio nad owocami. Wstawić do piekarnika na 30 minut na 180stopni. Pod koniec można wyłączyć dolną grzałkę, aby tylko się kruszonka zarumieniła. Deser podawać na ciepło, można z dodatkiem śmietankowych lodów lub bitej śmietany.
Truskawkowo-bananowe crumble
W misce umieścić cukier brązowy waniliowy zimne masło oraz mąkę posiekać nożem i szybko wyrobić palcami ciasto Włożyć do lodówki
Truskawkowo-bananowe crumble
W czasie gdy ciasto się chłodzi obrać banany pokroić w plasterki wrzucić do naczynia żaroodpornego polać sokiem z cytryny i wymieszać
Truskawkowo-bananowe crumble
Truskawki umyć osączyć usunąć szypułki pokroić w kawałki dodać do bananów wsypać 1 łyżkę cukru brązowego i wymieszać
Truskawkowo-bananowe crumble
Ciasto wyjąć z lodówki zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio nad owocami Wstawić do piekarnika na 30 minut na 180stopni Pod koniec można wyłączyć dolną grzałkę aby tylko się kruszonka zarumieniła