Sposób przygotowania:
Truskawkowy lekki deser z galaretką
1. Rozrabiamy dwie galaretki w 850 ml wody. Studzimy.
2. Przygotowujemy 3 pucharki lub inne naczynia, w których podamy deser.
3. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na mniejsze cząstki.
4. Gdy galaretka ostygnie na dno każdego pucharka wrzucamy kilka kawałków truskawek i zalewamy je jedną częścią galaretki (całość galaretki dzielimy na 3 porcje=3 warstwy). Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.
5. Przygotowujemy masę jogurtową ; jogurt wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukry i miksujemy do momentu aż się spieni. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie gorącej wody lub mleka. Część masy wlewamy na zastygniętą pierwszą warstwę galaretki. Chłodzimy do momentu aż się zastygnie.
6. W taki sam sposób robimy kolejne warstwy.
Warstwy deseru:
- galaretka z truskawkami
- masa jogurtowa
- galaretka z truskawkami
- masa jogurtowa
- galaretka z truskawkami
- bita śmietana + posypka/polewa
2. Przygotowujemy 3 pucharki lub inne naczynia, w których podamy deser.
3. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na mniejsze cząstki.
4. Gdy galaretka ostygnie na dno każdego pucharka wrzucamy kilka kawałków truskawek i zalewamy je jedną częścią galaretki (całość galaretki dzielimy na 3 porcje=3 warstwy). Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.
5. Przygotowujemy masę jogurtową ; jogurt wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukry i miksujemy do momentu aż się spieni. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie gorącej wody lub mleka. Część masy wlewamy na zastygniętą pierwszą warstwę galaretki. Chłodzimy do momentu aż się zastygnie.
6. W taki sam sposób robimy kolejne warstwy.
Warstwy deseru:
- galaretka z truskawkami
- masa jogurtowa
- galaretka z truskawkami
- masa jogurtowa
- galaretka z truskawkami
- bita śmietana + posypka/polewa