nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Truskawkowy lekki deser z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Delikatny deser, w sam raz na upalny dzień.

Truskawkowy lekki deser z galaretką

Składniki:

Truskawkowy lekki deser z galaretką

 

  • Na 3 porcje:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 g świeżych truskawek
  • bita śmietana + posypka lub polewa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawkowy lekki deser z galaretką
1. Rozrabiamy dwie galaretki w 850 ml wody. Studzimy.
2. Przygotowujemy 3 pucharki lub inne naczynia, w których podamy deser.
3. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, kroimy na mniejsze cząstki.
4. Gdy galaretka ostygnie na dno każdego pucharka wrzucamy kilka kawałków truskawek i zalewamy je jedną częścią galaretki (całość galaretki dzielimy na 3 porcje=3 warstwy). Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje.
5. Przygotowujemy masę jogurtową ; jogurt wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukry i miksujemy do momentu aż się spieni. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie gorącej wody lub mleka. Część masy wlewamy na zastygniętą pierwszą warstwę galaretki. Chłodzimy do momentu aż się zastygnie.
6. W taki sam sposób robimy kolejne warstwy.
Warstwy deseru:
- galaretka z truskawkami
- masa jogurtowa
- galaretka z truskawkami
- masa jogurtowa
- galaretka z truskawkami
- bita śmietana + posypka/polewa