Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Przepisy na kawę

Vanilla cold caffee

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

gdy macie ochotę na kawę w czasie upału

Vanilla cold caffee

Składniki:

Vanilla cold caffee

 

  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej Tchibo Exclusive 100% Arabica
  • 4 łyżki bardzo zimnej wody
  • 300 ml bardzo zimnego mleka
  • 2-4 łyżeczki cukru pudru (ilość cukru zależy od własnych upodobań)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego z prawdziwą wanilią
  • syrop czekoladowy do deserów
  • przyprawa z młynka "karmel z wanilią"

 

Sposób przygotowania:

Vanilla cold caffee
Do wysokiego naczynia wlewamy zimną wodę, dodajemy cukier i kawę - miksujemy spieniaczem do mleka albo mikserem aż powstanie bardzo gęsta piana. Dodajemy ekstrakt i jeszcze chwilę miksujemy. Uzupełniamy dobrze schłodzonym mlekiem. Dwie schłodzone w lodówce wysokie szklanki polewamy syropem czekoladowym - lejemy go cienkim strumieniem po wewnętrznej ściance szklanki jednocześnie ją okręcając. Następnie rozlewamy do szklanek przygotowany napój - wlewamy na środek szklanki żeby nie spłukać syropu. Wierzch posypujemy przyprawą "karmel z wanilią" i podajemy od razu.