Sposób przygotowania:
Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiemprzygotowanie
Makaron gotujemy w/g wskazań na opakowaniu- odcedzamy i studzimy.
Warzywa obieramy i ścieramy ma małych oczkach tarki do warzyw.
Czosnek rozcieramy z szczyptą soli.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy, rozdrabniamy, ale zostawiamy jeszcze zalewę.
pasta
Obrane i starte warzywa podsmażamy na małym ogniu, na 2 łyżkach oleju / masła- 8-10 minut
Ważne, żeby warzywa nam zmiękły, ale nie mogą się przypalić.
Po tym czasie dodajemy czosnek i przecier pomidorowy, podlewamy wodą i dusimy bez przykrycia razem jeszcze przez 5 minut.
Odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnych warzyw dodajemy makaron i tuńczyka, oraz 2-3 łyżki zalewy.
Dokładnie mieszamy i przyprawiamy.
Przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny
Mnie taka przegryziona smakuje najbardziej, ale możecie zajadać też od razu:)
rady
Zamiast przecieru można dodać pomidory, ale muszą być obrane ze skórek i pozbawione gniazd nasiennych.
Od nich też zaczynamy duszenie warzyw.
Zamiast zalewy można dodać łyżkę majonezu
mocsłodkości
lukrowanepierniczki