reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 583]

Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niewiele trzeba by przygotować coś pysznego, często z zostających nam resztek w lodówce. Dzisiaj pasto-sałatka, takie formy lubię najbardziej, ale można warzyw.

Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiem

Składniki:

Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiem

 

  • 3 marchewki (około 250g)

 

  • 1 mała pietruszka

 

  • kawałek selera

 

  • 1/2 średniej cebuli

 

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego "Pudliszki"

 

  • 1/4szklanki wody

 

  • puszka tuńczyka ( 170g )

 

  • 100-120 g makaronu łezki

 

  • sól, pieprz, suszony czosnek,chili do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiem

przygotowanie

Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiem
zamiast ścierać cebule możemy bardzo drobno pokroić

Makaron gotujemy w/g wskazań na opakowaniu- odcedzamy i studzimy.

Warzywa obieramy i ścieramy ma małych oczkach tarki do warzyw.

Czosnek rozcieramy z szczyptą soli.

Tuńczyka odcedzamy z zalewy, rozdrabniamy, ale zostawiamy jeszcze zalewę.

pasta

Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiem
dodałam tylko jedną puszkę, ale jeżeli dodacie dwie to będzie to bardziej sałatka rybna, ja postawiłam na warzywa:)

Obrane i starte warzywa podsmażamy na małym ogniu, na 2 łyżkach oleju / masła- 8-10 minut

Ważne, żeby warzywa nam zmiękły, ale nie mogą się przypalić.

Po tym czasie dodajemy czosnek i przecier pomidorowy, podlewamy wodą i dusimy bez przykrycia razem jeszcze przez 5 minut.

Odstawiamy do wystudzenia.

Do zimnych warzyw dodajemy makaron i tuńczyka, oraz 2-3 łyżki zalewy.

Dokładnie mieszamy i przyprawiamy.

Przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny

Mnie taka przegryziona smakuje najbardziej, ale możecie zajadać też od razu:)

rady

Warzywna pasto-sałatka z tuńczykiem
pomidory mają w sobie dużo wody, dlatego od nich zaczynamy podsmażanie warzyw

Zamiast przecieru można dodać pomidory, ale muszą być obrane ze skórek i pozbawione gniazd nasiennych.

Od nich też zaczynamy duszenie warzyw.

Zamiast zalewy można dodać łyżkę majonezu

Tagi:

ryba sałatka