Sposób przygotowania:
Sałatka z tuńczyka pod pierzynką
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Tuńczyka odsączamy z oleju. Ogórki, paprykę, jabłko, cebulę, pora oraz dwa jajka kroimy w drobną kostkę. Natkę szatkujemy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majonezem i musztardą. Część sałatki przekładamy do np. szerokiego a krótkiego słoiczka, przykrywamy talerzem i odwracamy aby powstał nam kształt okręgu. Paluszki łamiemy na wysokość sałatki. Układamy dookoła, jeden obok drugiego. Jeśli nie chcą się przykleić, smarujemy wcześniej sałatkę majonezem. Na tarce o drobnym oczkach osobno ścieramy białko i żółtko. Startym białkiem obsypujemy brzeg a środek żółtkiem. Dowolnie dekorujemy. Sałatkę możemy przygotować bezpośrednio na talerzach gości lub jako całość. Musimy wtedy użyć większej ilości jajek i paluszków.