sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Sałatka z tuńczyka pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sałatka z tuńczyka podana w takiej formie bardzo zaciekawiła mojego synka. Na pierwszy rzut poszły paluszki i starte jajko. Polecam tym, którzy szukają inspiracji na ciekawe podanie sałatki.

Sałatka z tuńczyka pod pierzynką

Składniki:

Sałatka z tuńczyka pod pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka pod pierzynką
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Tuńczyka odsączamy z oleju. Ogórki, paprykę, jabłko, cebulę, pora oraz dwa jajka kroimy w drobną kostkę. Natkę szatkujemy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majonezem i musztardą. Część sałatki przekładamy do np. szerokiego a krótkiego słoiczka, przykrywamy talerzem i odwracamy aby powstał nam kształt okręgu. Paluszki łamiemy na wysokość sałatki. Układamy dookoła, jeden obok drugiego. Jeśli nie chcą się przykleić, smarujemy wcześniej sałatkę majonezem. Na tarce o drobnym oczkach osobno ścieramy białko i żółtko. Startym białkiem obsypujemy brzeg a środek żółtkiem. Dowolnie dekorujemy. Sałatkę możemy przygotować bezpośrednio na talerzach gości lub jako całość. Musimy wtedy użyć większej ilości jajek i paluszków.