Sposób przygotowania:
Winko z modraków
Kwiaty chabra zbieramy z daleka od ruchliwych dróg itp. Najczęściej rośnie na obrzeżach pól ze zbożem. Obrywamy dokładnie wszystko co niebieskie. Płatki wsypujemy do litrowego słoika, wsypujemy cukier i zalewamy wodą do wysokości 2 cm od góry słoika. Następnie przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i przymocowujemy ją gumką lub sznurkiem. Odstawiamy na ok. tydzień w nasłonecznione miejsce (najlepiej na okno). Napój jest gotowy do spożycia jak nabierze różowego koloru. Przed podaniem usunąć płatki i zamieszać zawartość słoika. W razie potrzeby można dosłodzić. Napój ma słodko-kwaśny smak i jest lekko musujacy. Wbrew nazwie nie zawiera alkoholu i mogą go pic zarówno dorośli jak i dzieci. Najsmaczniejszy jest lekko schłodzony. Nie trzeba ściśle trzymać się podanych proporcji. Jeśli robimy w słoiku o innym rozmiarze to płatków ma byc ok. pół naczynia.
Pyza
luna
misia14
napój ciekawy
caroline1983
domel