Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Winne gruszki z serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealny dodatek do obiadu lub wytrawny deser - gruszki pieczone w winie z serem pleśniowym, podane z żurawiną.

Winne gruszki z serem pleśniowym

Składniki:

Winne gruszki z serem pleśniowym

 

  • 1,5 gruszki (raczej twardej)
  • ok. 5 dag sera pleśniowego typu Lazur
  • ok. 1,5 łyżeczki konfitury żurawinowej lub borówek
  • ok. 50 ml czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Winne gruszki z serem pleśniowym
Gruszki przekrój na połowę i wydrąż gniazda nasienne. Wypełnij powstałe miejsce pokruszonym serem pleśniowym (gorgonzolla lub lazur lub inne). Podlej winem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg), aż ser się rozpuści, a gruszki będą miękkie. Podawaj z odrobiną żurawiny lub borówek. Świetne jako wytrawny deser lub jako dodatek do obiadu - w szczególności do mięs w korzennych sosach.