Sposób przygotowania:
Wino jarzębinowe.
Przebrane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy połową wody, dosypujemy połowę cukru i gotujemy owoce 10 minut.
Studzimy, zgniatamy owoce po czym dodajemy pracującą matkę drożdżową. Poddajemy burzliwej fermentacji przez tydzień, po czym przelewamy przez gęste sito do butli, dodajemy przegotowany pozostały cukier z drugą połową wody - oczywiście po ostudzeniu. Zakładamy rurkę fermentacyjną. Zlewamy wino z nad osadu po raz pierwszy po 2 miesiącach.
Studzimy, zgniatamy owoce po czym dodajemy pracującą matkę drożdżową. Poddajemy burzliwej fermentacji przez tydzień, po czym przelewamy przez gęste sito do butli, dodajemy przegotowany pozostały cukier z drugą połową wody - oczywiście po ostudzeniu. Zakładamy rurkę fermentacyjną. Zlewamy wino z nad osadu po raz pierwszy po 2 miesiącach.