jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wino jarzębinowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wino jarzębinowe dojrzewa przez rok.

Wino jarzębinowe.

Składniki:

Wino jarzębinowe.

 

  • 2kg dojrzałej jarzębiny
  • 3 litrów wody źródlanej
  • 1,5 kg cukru
  • matka drożdżowa.

 

Sposób przygotowania:

Wino jarzębinowe.
Przebrane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy połową wody, dosypujemy połowę cukru i gotujemy owoce 10 minut.
Studzimy, zgniatamy owoce po czym dodajemy pracującą matkę drożdżową. Poddajemy burzliwej fermentacji przez tydzień, po czym przelewamy przez gęste sito do butli, dodajemy przegotowany pozostały cukier z drugą połową wody - oczywiście po ostudzeniu. Zakładamy rurkę fermentacyjną. Zlewamy wino z nad osadu po raz pierwszy po 2 miesiącach.