pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wino z ciemnych winogron 1-1-3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uzyskane wino jest „półwytrawne” z wyczuwalną goryczką.

Wino z ciemnych winogron 1-1-3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wino z ciemnych winogron 1-1-3

 

Sposób przygotowania:

Wino z ciemnych winogron 1-1-3
Winogrona obieramy z kiści. Do balonu wsypujemy owoce. Wodę zagotowujemy i w gorącej rozpuszczamy cukier. Gdy woda ostygnie przelewamy ją do winogron. Wlot szczelnie zamykamy korkiem zakończonym rurką filtracyjną. Dodatkowo uszczelniamy roztopionym woskiem. Stawiamy w temperaturze pokojowej na około 2-3 miesiące. Gdy wino przestanie „chodzić” przecedzamy je przez sitko pozbywając się owoców. Ponownie wlewamy sam płyn do balonu i zamykamy korkiem wraz z rurką. Czekamy kolejne 2 miesiące, aż wino się wyklaruje. Składniki są podane proporcjonalnie. Ja użyłem 4 kg winogron. Na zdrowie!
Wino z ciemnych winogron 1-1-3
Obrane winogrona wsypujemy do balonu
Wino z ciemnych winogron 1-1-3
ZAlewamy wodą z rozpuszczonym cukrem
Wino z ciemnych winogron 1-1-3
Odstawiamy na 2-3 miesiące aby feremntowało
Wino z ciemnych winogron 1-1-3
Ponownie przelewamy już bez owoców i odstawiamy na kolejne miesiące aby sie wyklarowalo

Tagi:

winogrona