marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Wino z winogron białych z anyżem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wina samodzielnie wytwarzane są pracochłonne przy produkcji,lecz ich smak nie jest gorszy od kupowanych,zwłaszcza,gdy są robione na drożdżach.

Wino z winogron białych z anyżem

Składniki:

Wino z winogron białych z anyżem

 

  • 6 kg.białych winogron bezpestkowych,
  • 20 dag.gwiazdek anyżu,
  • 1 l.wódki czystej lub spirytusu,
  • lub zamiast alkoholu ok.20 dag.drożdży,
  • 400 ml.przegotowanej wody,
  • 80 g.cukru.

Sposób przygotowania:

Wino z winogron białych z anyżem
Oczyszczone i oddzielone od gałązek oraz przepłukane w bieżącej wodzie winogrona wrzucać przez lejek do gąsiora, zasypując cukrem oraz anyżem warstwy owoców. Następnie zalać odmierzoną ilością spirytusu lub wódki czystej i przegotowanej wody. Gąsior zakorkować i przestawić w ciepłe ciemne miejsce na miesiąc. Potem przecedzić roztwór winny przez czystą lnianą szmatkę do innego gąsiora lub dużych i pękatych butelek i zakorkować je dokładnie. Przechowywać przez kilka miesięcy-góra 4-5 m. Po upływie czasu można spróbować wina

Tagi:

winogrona