Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wino z czerwonych porzeczek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

domowe wino, naturalne bez drożdży

Wino z czerwonych porzeczek Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wino z czerwonych porzeczek

 

  • ok. 5kg czerwony porzeczek
  • ok. 5kg cukru
  • 10-15litrów wody

Sposób przygotowania:

Wino z czerwonych porzeczek
Czerwone porzeczki lekko rozgniatamy ręka, a następnie przekładamy do balona (najlepiej dodawać raz na tydzien poi 1kg owoców, by nie było jednorazowo za dużo), następnie w gotujemy 2 litry wody, rozpuszczamy w nich kilo cukru i zimną wodę wlewamy do balona. Przez następne kilka tygodni czynność tę powtarzamy, dodajemy owoce oraz wodę z rozpuszczonym cukrem (co jakis czas warto spróbować wino czy nie jest gorzkie lub zbyt słodkie i dostosować odpiwednią ilość cukru. Wino powinno się robić w balonie przez 2-3 miesiące, następnie przelewamy do butelek.
Wino z czerwonych porzeczek
balon powinnien przebywać w cienistym miejscu . . .
Wino z czerwonych porzeczek
wbrew pozorom wino jest bardzo słodkie i smaczne. .