Sposób przygotowania:
Wiśnie i sok
Wiśnie myjemy ,drylujemy i ważymy. Dajemy wiśnie do dużego garnka i zasypujemy 1 kg cukru. Zostawiamy to na noc przykrywając ściereczką lub gazą. Na drugi dzień wytworzy nam się sok ,więc odlewamy ten sok (nie musi być cały)i zagotowujemy go z 1 kg cukru.Gorącym sokiem zalewamy wiśnie, przykrywamy ściereczka i wynosimy do chłodnego miejsca (niekoniecznie) Tą czynność powtarzamy przez tyle dni ile mamy kg wiśni.Np. 3 kg wiśni to przez 3 dni to powtarzamy.Na 4 dzień wyciągamy wiśnie bez soku do słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 minut. Sok wlewamy do buteleczek i tez pasteryzujemy.Przepis jest trochę pracochłonny ale naprawdę wiśnie są przepyszne. Wiśnie są twarde i soczyste .Dodaje je do lodów ,deserów i placków.A można je i same zjeść .
Funia
Agusia74