Sposób przygotowania:
Wiśniowe tiramisu z amaretti
Wiśnie odcedzamy minimum 2-3 godziny na sitku – najlepiej całą noc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny.
Kiedy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej serek mascarpone – mieszamy aż momentu połączenia się w jednolity krem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni około 2-3 minut aż do uzyskania złotej barwy. W szklaneczkach lub w naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę odsączonych wiśni.
Na wiśniach układamy jedno koło drugiego ciasteczka amaretti. Na ciasteczka wykładamy krem z serka mascarpone a wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Tak przygotowany deser chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodówce – serwujemy.
Uwaga! Uzależnia ; )
Kiedy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej serek mascarpone – mieszamy aż momentu połączenia się w jednolity krem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni około 2-3 minut aż do uzyskania złotej barwy. W szklaneczkach lub w naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę odsączonych wiśni.
Na wiśniach układamy jedno koło drugiego ciasteczka amaretti. Na ciasteczka wykładamy krem z serka mascarpone a wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Tak przygotowany deser chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodówce – serwujemy.
Uwaga! Uzależnia ; )
zosiani