Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Wiśniowe tiramisu z amaretti

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wariacja na temat tiramisu - z migdałowymi ciasteczkami amaretti zamiast biszkoptów, kremem mascarpone z bitą śmietaną i wiśniami ; )

Wiśniowe tiramisu z amaretti

Składniki:

Wiśniowe tiramisu z amaretti

 

  • Słoik wiśni w syropie (450 gram )
  • 250 gram serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 100 gram płatków migdałowych
  • ½ opakowania ciasteczek amaretti

Sposób przygotowania:

Wiśniowe tiramisu z amaretti
Wiśnie odcedzamy minimum 2-3 godziny na sitku – najlepiej całą noc. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny.

Kiedy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej serek mascarpone – mieszamy aż momentu połączenia się w jednolity krem.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni około 2-3 minut aż do uzyskania złotej barwy. W szklaneczkach lub w naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warstwę odsączonych wiśni.

Na wiśniach układamy jedno koło drugiego ciasteczka amaretti. Na ciasteczka wykładamy krem z serka mascarpone a wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.

Tak przygotowany deser chłodzimy minimum 2-3 godziny w lodówce – serwujemy.

Uwaga! Uzależnia ; )