Sposób przygotowania:
Zabaglione
1. Ubij zoltka razem z cukrem w metalowej lub szklanej misce na puszysta mase.
2. Postaw ubita mase nad kapiela wodnom, nie moze byc zanurzona miska w wodzie i dalej ubijaj(masa nie moze sie zagotowac, bo bedzie jajecznica) dodac wino(najlepiej sycylijskiej marsala ale inne moze byc, dobrze deser smakuje tez z sherry a nawet wodka(ktorej dodajemy 1 lyzke), dalej ubijac az masa zgestnieje.
3. Zdjac mase z kapieli wodnej i jeszcze ubijac chwilke.
3.Przelac mase do pucharkow i podawac, ja lubie na zimno z bita smietana.
Smacznego
2. Postaw ubita mase nad kapiela wodnom, nie moze byc zanurzona miska w wodzie i dalej ubijaj(masa nie moze sie zagotowac, bo bedzie jajecznica) dodac wino(najlepiej sycylijskiej marsala ale inne moze byc, dobrze deser smakuje tez z sherry a nawet wodka(ktorej dodajemy 1 lyzke), dalej ubijac az masa zgestnieje.
3. Zdjac mase z kapieli wodnej i jeszcze ubijac chwilke.
3.Przelac mase do pucharkow i podawac, ja lubie na zimno z bita smietana.
Smacznego