Zabaglione - deser z żółtek

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy, nieco otartej skórki z

Zabaglione - deser z żółtek

Składniki:

Zabaglione - deser z żółtek

 

  • 6 żółtek

 

  • 4 łyżki cukru

 

  • cukier waniliowy

 

  • skórka cytrynowa

 

  • kieliszek szlachetnego alkoholu (np. sherry, koniaku, rumu)

Sposób przygotowania:

Zabaglione - deser z żółtek
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać cukier waniliowy, nieco otartej skórki z cytryny oraz alkohol i ucierać dalej w naczyniu ustawionym na parze lub na bardzo małym ogniu i ochronnej płytce, by nie dopuścić do zawrzenia. Gdy masa zgęstnieje, przełożyć do szklanych miseczek. Podawać na gorąco z biszkoptami. 100 g - 285 kcal.