Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Zapiekana bułka drożdżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekana bułka drożdżowa dla łasuchów

Zapiekana bułka drożdżowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekana bułka drożdżowa

 

  • 1 bułka drożdżowa(chałka)
  • Śmietana kremówka,
  • Masło,
  • Dowolny dżem,
  • Cukier,
  • Ugotowany na rzadko budyń śmietankowy,
  • Aromat waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Zapiekana bułka drożdżowa
Bułkę drożdżową kroimy w plastry, każdy smarujemy masłem i moczymy w śmietanie wymieszanej z aromatem waniliowym. Układamy tak przygotowaną bułkę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pomiędzy plastrami nakładamy niewielka ilość dowolnego dżemu(ja dałam brzoskwiniowy). Całość zalewamy płynnym budyniem śmietankowym. Po wierzchu posypujemy grubym cukrem oraz cukrem waniliowym. Tak przygotowaną bułkę zapiekamy w temperaturze 160C do momentu aż wierz się ładnie zapiecze. Pyszne z lodami waniliowymi!
Zapiekana bułka drożdżowa
Chałkę smarujemy masłem, moczymy w mleku i układamy w naczyniu żaroodpornym
Zapiekana bułka drożdżowa
Chałkę polewamy budyniem i zapiekamy, aż się zarumieni