kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Zapiekanki figowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanki figowe, zapiekanki figowe, zapiekanki figowe

Zapiekanki figowe

Składniki:

Zapiekanki figowe

 

  • 15 suszonych fig
  • 5 dag masła
  • 2 małe opakowania cukrów waniliowych
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki lodów śmietankowych

Sposób przygotowania:

Zapiekanki figowe
Skórkę pomarańczową podgotować w gorącej wodzie przez 5 minut. Odsączyć, pokroić w paski. W paski pokroić również figi. Małe foremki ceramiczne natłuścić. Na ich dnie rozłożyć figi i skórkę wymieszaną z cukrem waniliowym. Lekko polać sokiem wyciśnięty z pomarańczy. Do każdej miseczki dodać jeszcze po gałce lodów. Zapiekać w temp. 210 st. C przez 20 minut.

Tagi:

figowe lody