Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszny deser dla całej rodziny! Zdrowy jogurt grecki, słodka żurawina i banan i chrupiące płatki migdałowe sprawiają, że szklaneczki pustoszeją w mig :)

Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami

 

  • 60 g płatków migdałowych
  • 450 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • 2 małe banany

 

Sposób przygotowania:

Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami
Jogurt grecki wymieszać z łyżeczką cukru (można zastąpić miodem), odstawić. Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoto. Wystudzić. Na dno szklaneczek rozłożyć połowę jogurtu greckiego. Na wierzch rozłożyć połowę żurawiny i połowę płatków migdałowych. Banany pokroić w plasterki, wrzucić do szklaneczek (odłożyć 3 plasterki do dekoracji). Polać resztą jogurtu, wierzch posypać resztą żurawiny i płatków migdałowych. Udekorować szklaneczki bananem i od razu podawać.
Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami
Płatki migdałowe wsypać na suchą patelnię i uprażyć na złoto. Wystudzić.
Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami
Na dno szklaneczek rozłożyć połowę jogurtu greckiego.
Deser jogurtowy z bananem, żurawiną i migdałami
Na wierzch rozłożyć połowę żurawiny i połowę płatków migdałowych. Banany pokroić w plasterki, wrzucić do szklaneczek (odłożyć 3 plasterki do dekoracji).