Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka malinowo-różana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Róże wciąż jeszcze kwitną więc zachęcam Was do zrobienia aromatycznej nalewki różanej z dodatkiem malin.

Nalewka malinowo-różana

Składniki:

Nalewka malinowo-różana

 

  • 1 l płatków róży cukrowej
  • 200 g cukru
  • 0,7 l wódki 40%
  • sok z cytryny
  • szklanka słodkich malin

Sposób przygotowania:

Nalewka malinowo-różana
Oczyszczone i przebrane płatki róży przełóż do wysokiego słoika(ważne żeby płatków nie myć ani nie płukać), dodaj cukier, maliny i sok z cytryny, całość zalej czystą wódką.

Słoik z nalewką zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 3 tygodnie, (codziennie mieszaj nalewkę).

Po tym czasie nalewkę przelej przez sito z trzema warstwami ręcznika papierowego.

Gotową nalewkę rozlej do butelek i odstaw na miesiąc do wyklarowania.

Tagi:

nalewka maliny