Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Nalewka z brusznicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Ostatnimi czasy w sklepie natknąłem się na świeże owoce borówki brusznicy i postanowiłem zrobić z nich nalewkę.

Nalewka z brusznicy

Składniki:

Nalewka z brusznicy

 

  • 1 kg borówki brusznicy
  • 1 litr spirytusu
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 kg cukru
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Nalewka z brusznicy
Przed produkcją nalewki owoce borówki należy przemrozić (czyli zamrozić a potem rozmrozić) pomoże to w lepszej maceracji nalewki. Do wyparzonego słoika wsyp przemrożone owoce brusznicy i zalej je wódką, dodaj sok z cytryny i zakręć słój.

Tak przygotowany nastaw odstaw w ciemne miejsce na miesiąc, po tym czasie zlej płyn a owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień, po tygodniu zlej powstały syrop i dodaj go do pierwszego płynu, na koniec dolej spirytus. Gdy nalewka stanie się klarowna zlej ją z nad osadu i przelej do butelek.