Sposób przygotowania:
Nalewka z brusznicy
Przed produkcją nalewki owoce borówki należy przemrozić (czyli zamrozić a potem rozmrozić) pomoże to w lepszej maceracji nalewki. Do wyparzonego słoika wsyp przemrożone owoce brusznicy i zalej je wódką, dodaj sok z cytryny i zakręć słój.
Tak przygotowany nastaw odstaw w ciemne miejsce na miesiąc, po tym czasie zlej płyn a owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień, po tygodniu zlej powstały syrop i dodaj go do pierwszego płynu, na koniec dolej spirytus. Gdy nalewka stanie się klarowna zlej ją z nad osadu i przelej do butelek.
Tak przygotowany nastaw odstaw w ciemne miejsce na miesiąc, po tym czasie zlej płyn a owoce zasyp cukrem i odstaw na tydzień, po tygodniu zlej powstały syrop i dodaj go do pierwszego płynu, na koniec dolej spirytus. Gdy nalewka stanie się klarowna zlej ją z nad osadu i przelej do butelek.