migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z czarnej porzeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doświadczenia w robieniu nalewek nie mam ale, że akurat zostałam obdarowana dużą ilością czarnej porzeczki i już nie miałam pomysłu co z nią zrobić postanowiłam zabrać się za swoją pierwszą nalewkę. Proces jest długotrwały ale warto czekać.

Nalewka z czarnej porzeczki

Składniki:

Nalewka z czarnej porzeczki

 

  • 1,5 kg dobrze dojrzałej czarnej porzeczki bez ogonków i paprochów
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l wódki (45%)
  • 0,5 l spirytusu (96%)

Sposób przygotowania:

Nalewka z czarnej porzeczki
Oczyszczone porzeczki dokładnie umyć i osączyć. Przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i dobrze potrząsnąć aby cukier oblepił porzeczki. Słój lekko zakręcić i odstawić na słoneczny parapet na ok 2-3 tygodnie aby puściły sok.


Codziennie potrząsać słojem aby porzeczki równomiernie puszczały sok i cukier się rozpuszczał. Po tym czasie do drugiego słoja zlać sok, który puściły porzeczki, u mnie wyszło ok 1 l soku. Do soku dodać spirytus dokładnie wymieszać, słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce, ja odstawiłam do kuchennej szafki.

Natomiast owoce zalać wódką, słój zakręcić i ponownie odstawić na 2-3 tygodnie ale już nie na parapet ale też do szafki.

Po 2-3 tygodniach do jednego słoja zlać nalewkę z owoców i sok połączony ze spirytusem. Dokładnie wymieszać, zakręcić i odstawić ponownie do szafki na ok 1-2 miesiące.

Po tym czasie nalewkę przefiltrować 2-3 razy przez gęstą gazę lub papierowe filtry do herbaty. Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy. Im dłużej tym lepsza nalewka.  

Tagi:

alkohol owoce