Sposób przygotowania:
Nalewka z czarnej porzeczki
Oczyszczone porzeczki dokładnie umyć i osączyć. Przełożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem i dobrze potrząsnąć aby cukier oblepił porzeczki. Słój lekko zakręcić i odstawić na słoneczny parapet na ok 2-3 tygodnie aby puściły sok.
Codziennie potrząsać słojem aby porzeczki równomiernie puszczały sok i cukier się rozpuszczał. Po tym czasie do drugiego słoja zlać sok, który puściły porzeczki, u mnie wyszło ok 1 l soku. Do soku dodać spirytus dokładnie wymieszać, słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce, ja odstawiłam do kuchennej szafki.
Natomiast owoce zalać wódką, słój zakręcić i ponownie odstawić na 2-3 tygodnie ale już nie na parapet ale też do szafki.
Po 2-3 tygodniach do jednego słoja zlać nalewkę z owoców i sok połączony ze spirytusem. Dokładnie wymieszać, zakręcić i odstawić ponownie do szafki na ok 1-2 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować 2-3 razy przez gęstą gazę lub papierowe filtry do herbaty. Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy. Im dłużej tym lepsza nalewka.
Codziennie potrząsać słojem aby porzeczki równomiernie puszczały sok i cukier się rozpuszczał. Po tym czasie do drugiego słoja zlać sok, który puściły porzeczki, u mnie wyszło ok 1 l soku. Do soku dodać spirytus dokładnie wymieszać, słój zakręcić i odstawić w ciemne miejsce, ja odstawiłam do kuchennej szafki.
Natomiast owoce zalać wódką, słój zakręcić i ponownie odstawić na 2-3 tygodnie ale już nie na parapet ale też do szafki.
Po 2-3 tygodniach do jednego słoja zlać nalewkę z owoców i sok połączony ze spirytusem. Dokładnie wymieszać, zakręcić i odstawić ponownie do szafki na ok 1-2 miesiące.
Po tym czasie nalewkę przefiltrować 2-3 razy przez gęstą gazę lub papierowe filtry do herbaty. Rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy. Im dłużej tym lepsza nalewka.