Sposób przygotowania:
Nalewka z propolisu ( kitu pszczelego)
Kit pszczeli należy oczyścić z zanieczyszczeń, potem rozdrobnić( można wcześniej zamrozić) krojąc nożem na małe kawałki. Umieścić kit pszczeli w słoiku i zalać 0,5l spirytusem 95%, zakręcić słoik. Odstawić do szafki kuchennej na dwa tygodnie, potrząsając słoikiem raz dziennie, aby kit się rozpuścił.Nalewka nabierze ciemno brązowego koloru. Po 2 tygodniach powstały płyn przefiltrować przez gazę, gęste sito lub tak jak ja, przez kuchenny ręcznik papierowy. Przefiltrowaną nalewkę rozlać do CIEMNYCH buteleczek po syropie i trzymać w szafce kuchennej- w ciemnym miejscu. Tę nalewkę stosować na: - ból żołądka - 50ml ciepłej wody + 20-30 kropli nalewki. - menopauza - 10 kropli na 1 łyżkę wody -wrzody żołądka - 100ml letniego mleka + 40 kropli nalewki na czczo przez 3 tygodnie. - nadciśnienie - raz dziennie 30 kropli w kieliszku wody. Pozostały osad zalać 0,5l spirytusu 75% i znów odstawić na 2 tygodnie do szafki, potrząsając raz dziennie. Po 2 tygodniach przefiltrować, wlać do ciemnej butelki i używać na: - rany - do przemywania - grzybicę stóp - przecierać kilka razy dziennie wacikiem nasączonym nalewką. do płukania gardła- zaparzyć rumianek lub szałwię (1 szklankę) dodać 30 kropli, płukać 3 razy dziennie. -krwawiące dziąsła, zapalenie w jamie ustnej, ból zęba - przecierać nasączonym wacikiem.