monikaT83

monikaT83

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1205]

Sałatka od serca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Był pomysł na romantyczny obiad,teraz pora na sałatkę. Niby nic takiego, ale fakt,iż inaczej pokroiliśmy składniki świadczy o naszym szczerym uczuciu do drugiej osoby, zapraszam:)

Sałatka od serca Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka od serca

 

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 30 g groszku mrożonego
  • 20 g kukurydzy konserwowej
  • 5 plastrów szynki konserwowej
  • ½ cebuli czerwonej
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka płaska majonezu light
  • 2 łyżki zalewy z papryki konserwowej

Sposób przygotowania:

Sałatka od serca

ETAP 1:

Sałatka od serca
pokrojone w serduszka ziemniaki ugotowac do miękkości

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry około 6-7 mm. Foremką serduszkiem wykroić kształty.

Ugotować do miękkości w osolonym wrzątku ( ja serduszka ugotowała razem ze ścinkami i dwoma dodatkowymi ziemniakami, z których dzieciom zrobiłam kopytka).

Odcedzić i ułożyć na papierowym ręczniku, zostawić do ostygnięcia.

ETAP 2:

Sałatka od serca
ugotowanym jajko nadać kształt serca za pomocą kartonika

Jajka ugotować na twardo. Przelać zimną woda i od razu zdjąć skorupkę. Jajka włożyć do kartonika uciętego w rynienkę.

Od góry jajka przycisnąć szpadką do szaszłyków i zabezpieczyć gumką recepturką. Wstawić do lodówki do ostygnięcia.

ETAP 3:

Sałatka od serca
do miski przełożyć odcedzoną kukurydze i groszek

Groszek zalać wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia wody, odcedzić i osuszyć.

Do miski wsypać groszek i odcedzoną kukurydzę. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę czerwoną.

ETAP 4:

Sałatka od serca
w sałatce ułozyć resztę składników delikatnie wymieszać z sosem

Szynkę również powycinać foremkami w kształcie serduszek. Dodać do miski. Ułożyć kawałki ziemniaków . Oprószyć całość solą i pieprzem.

W małej miseczce wymieszać majonez z zalewą i dodać do sałatki. Delikatnie przemieszać palcami, aby nie połamać ziemniaków.

Przełożyć na ładny talerz i ułożyć plastry jajek. Smacznego!