cattie1507

cattie1507

Kucharz
[Przepisów: 5]

Sałatka warstwowa z tartą rzodkiewką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowa, wiosenna sałatka warstwowa z rzodkiewką, jajkiem, kukurydzą, papryką, szczypiorkiem i szynką.

Sałatka warstwowa z tartą rzodkiewką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka warstwowa z tartą rzodkiewką

 

  • 6 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g szynki konserwowej
  • mała puszka kukurydzy (dla lubiących ostrzejsze smaki może być kukurydza z chili)
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 5 - 6 łyżek majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa z tartą rzodkiewką
Z majonezu i musztardy przygotowujemy sos do sałatki. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu ścieramy je na tarce o dużych oczkach i albo przekładamy je do szklanego naczynia albo układamy warstwowo w obręczach. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Drugą warstwą jest równomiernie rozprowadzony sos majonezowo-musztardowy. Trzecia warstwa to drobno posiekany szczypiorek. Kolejna warstwa to odsączona z zalewy kukurydza, a na to pokrojona w kostkę szynka. Ponownie dajemy cienką warstwę sosu. Przedostatnim składnikiem jest drobno posiekana czerwona papryka, a na samą górę dajemy startą na małych oczkach rzodkiewkę.
Sałatka warstwowa z tartą rzodkiewką
Etap 1