zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sałatka warstwowa Zewy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

sałatka warstwowa na szybko

Sałatka warstwowa Zewy

Składniki:

Sałatka warstwowa Zewy

 

  • 2 szk ugotowanego na sypko ryżu ( w zielonym barwniku )
  • 8 cm chorizo
  • 200 g szynki domowej
  • 1 czerwona papryka
  • 5 ogórków konserwowych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2/3 szk rzeżuchy
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka warstwowa Zewy
Przygotować miskę. Na dno wsypać jedną szklankę ryżu. Następnie pokrojoną w kostkę szynkę i chorizo, wyłożyć na ryż i wyrównać powierzchnię. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić ją w kostkę i wyłożyć ją na wędlinę i wyrównać. Kolejną warstwą będą ogórki, które należy również pokroić w kostkę i wyłożyć je na paprykę. Ugotowane jajka obrać, pokroić siatką do sałatki i wsypać na warstwę ogórków. Na jajka posypać posiekany szczypiorek, na szczypiorek dać rzeżuchę. Na zieleninę posypać cebulkę pokrojoną w kostkę Majonez i ketchup oraz sól i pieprz wymieszać i polać powierzchnię sałatki tak przygotowanym sosem. Na koniec wyłożyć drugą szklankę ryżu i wyrównać powierzchnię. Tak przygotowaną sałatkę przykryć, wstawić do lodówki na około 30 minut do godziny.